/Contribution

SDG 2: spezifische Literatur

Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems
Autor_innen: Walter Willett, Johan Rockström, Brent Loken, Marco Springmann, Tim Lang, Sonja Vermeulen et al.
Jahr: 2019
Herausgeber: The Lancet, 393
Seiten: 447-492
URL: https://www.thelancet.com/jour...
DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31788-4

Referenzplan als Grundlage für einen wissenschaftlich fundierten und mit den Pariser Klimazielen in Einklang stehenden Nationalen Energie- und Klimaplan für Österreich (Ref-NEKP)
Autor_innen: Gottfried Kirchengast, Helga Kromp-Kolb, Karl Steininger, Sigrid Stagl, Mathias Kirchner, Christoph Ambach et al.
Jahr: 2019
Verlag: Österreichische Akademie der Wissenschaften
URL: https://ccca.ac.at/wissenstransfer/uninetz-sdg-13-1

Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Economic and Social Committee and the Committee of the Regions: A Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system
Herausgeber: Europäische Kommission
Jahr: 2020

The State of Food Security and Nutrition in the World 2020
Herausgeber: FAO, IFAD, UNICEF und WHO
Jahr: 2020
Ort: Rom
DOI: https://doi.org/10.4060/ca9692en

Climate Change and Land. An IPCC Special Report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems.

Herausgeber: IPCC
Jahr: 2019
URL: https://www.de-ipcc.de/254.php

Österreichischer Special Report Gesundheit, Demographie und Klimawandel (ASR18)
Herausgeber: APCC
Jahr: 2018
Verlag: Österreichische Akademie der Wissenschaften
Ort: Wien
URL: https://ccca.ac.at/wissenstran...

BEAT –Bodenbedarf für die Ernährungssicherung in Österreich
Herausgeber: Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit (AGES)
Jahr: 2018
Verlag: Österreichische Akademie der Wissenschaften
Ort: Wien
URL: https://www.ages.at/download/0...

The Impacts of Dietary Change on Greenhouse Gas Emissions, Land Use, Water Use, and Health: A Systematic Review
Autor_innen: Lukasz Aleksandrowicz, Rosemary Green, Edward Joy, Pete Smith und Andy Haines
Jahr: 2016
Herausgeber: PLoS ONE 11(11)
DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0165797

2018 Global Nutrition Report: Shining a light to spur action on nutrition
Herausgeber: Development Initiative
Jahr: 2018
Ort: Bristol, Großbritannien
Verlag: Development Initiatives Poverty Research Ltd
ISBN: 978-0-9926821-9-4

Financial needs in the agriculture and agri-food sectors in Austria
Herausgeber: Europäische Kommission und Europäische Investitionsbank
Jahr: 2020
URL: https://www.fi-compass.eu/site...

The Impacts of Climate Change Mitigation Policies in Agriculture: Finding the Balance
Herausgeber: OECD
Jahr: 2019
URL: https://www.oecd.org/officiald...

EU Agricultural Outlook for the Agricultural Markets and Income 2017-2030
Herausgeber: Europäische Kommission
Jahr: 2017
URL: https://ec.europa.eu/info/site...

How much do direct livestock emissions actually contribute to global warming?
Autor_innen: Andy Reisinger und Harry Clark
In: Global Change Biology 24(4)
Seiten: 1749 - 1761
Jahr: 2018
DOI: https://doi.org/10.1111/gcb.13975

Food 2030 Pathways for Action - HORIZON 2020 portfolio analysis – mapping of EU research and innovation related to food systems
Herausgeber: Europäische Union
Jahr: 2021
Ort: Luxemburg
URL: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/d04a18ef-df95-11eb-895a-01aa75ed71a1/language-en

Food 2030 Pathways for Action – Research and Innovation for Food Processing
Herausgeber: Europäische Union
Jahr: 2021
Ort: Luxemburg
URL: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/6a97d0b7-df94-11eb-895a-01aa75ed71a1/language-en

Food 2030 Pathways for Action – Partnership on safe and sustainable food systems for people, planet and climate
Herausgeber: Europäische Union
Jahr: 2021
Ort: Luxemburg
URL: https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/ca9da79e-df96-11eb-895a-01aa75ed71a1/language-en

Ernährung

Politik für eine nachhaltigere Ernährung: Eine integrierte Ernährungspolitik entwickeln und faire Ernährungsumgebungen gestalten

Herausgeber: Wissenschaftlicher Beirat für Agrarpolitik, Ernährung und gesundheitlichen Verbraucherschutz beim BMEL (WBAE)
Jahr: 2020
URL: https://www.bmel.de/SharedDocs...

10 Ernährungsregeln der ÖGE
Herausgeber: Österreichische Gesellschaft für Ernährung (ÖGE)
Jahr: 2017
URL: https://www.oege.at/category/w...

Österreichischer Ernährungsbericht 2017
Autor_innen: Petra Rust, Verena Hasenegger und Jürgen König (im Auftrag des Bundesministerium für Gesundheit und Frauen)
Jahr: 2017
Herausgeber: Department für Ernährungswissenschaften der Universität Wien
Ort: Wien
URL: https://broschuerenservice.soz...

NAP.e Nationaler Aktionsplan Ernährung (inkl. Maßnahmenübersicht und Planung 2013)
Autor_innen: Petra Lehner, Verena Sgarabottolo und Alexander Zilberszac
Jahr: 2013
Herausgeber: Bundesministerium für Gesundheit (BMG)
Ort: Wien
URL: https://broschuerenservice.soz...

Nutrition in the context of the Sustainable Development Goals
Autor_innen: Guiseppe Grosso, Alberto Mateo, Ntalie Rangelov und Tatjana Buzeti
In: European Journal of Public Health (30)
Jahr: 2020
Ort: Wien
DOI: https://doi.org/10.1093/eurpub/ckaa034
URL: https://academic.oup.com/eurpu...

Livestock-derived foods and sustainable healthy diets. UN nutrition - discussion paper
Autorin: Lora Iannotti
Jahr: 2021
URL: https://www.unnutrition.org/wp...

Economic Analysis of Animal Diseases
Herausgeber: FOA
Jahr: 2016
ISBN: 978-92-5-109166-1

Österreichische Eiweißstrategie – Abschlussbericht
Herausgeber: Bundesministerium für Landwirtschaft, Regionen und Tourismus
Jahr: 2021
Ort: Wien

Biolandwirtschaft

Leistungen des ökologischen Landbaus für Umwelt und Gesellschaft (Review)
Autor: Jürn Sanders und Jürgen Heß
In: Thünen Report, 65
Seiten: 19-23
Jahr: 2019
Herausgeber: Thünen Institut
Ort: Braunschweig
URL: https://www.thuenen.de/media/p...

Vergleich von ökologischer und konventioneller Landwirtschaft als Beispiel einer vergleichenden Nachhaltigkeitsbewertung landwirtschaftlicher Systeme
Autor_innen: Axel Wirz, Lina Tennhardt, Thomas Lindenthal, Sigrid Griese und Michael Opielka
Jahr: 2018
Ort: Berlin
URL: https://www.fibl.org/de/themen...

Soil fertility and biodiversity in organic farming
Autor_innen: Paul Maeder, Andreas Fliessbach, David Dubois, Lucie Gunst, Padruot Fried und Urs Niggli
In: Science, 296
Seiten: 1694-1697
Jahr: 2002
DOI: 10.1126/science.1071148
URL: https://science.sciencemag.org...

Strategies for feeding the world more sustainably with organic agriculture
Autor_innen: Adrian Muller, Christian Schader, Nadia El-Hage Scialabba, Judith Brüggemann, Anne Isensee, und Heinz Erb
In: Nature Communications, 8
Seiten: 1-13
Jahr: 2017
DOI: https://doi.org/10.1038/s41467-017-01410-w
URL: https://www.nature.com/article...

Krisensicherung

Risiken für die Lebensmittelversorgung in Österreich und Lösungsansätze für eine höhere Krisensicherheit – Wissenschaftliches Diskussionspapier

Autoren: Thomas Lindenthal und Martin Schlatzer
Jahr: 2020
URL: https://boku.ac.at/fileadmin/d...

Die Rolle der Agrarmarkt Austria in der Krisen- und Ernährungsvorsorge
Herausgeber: Agrarmarkt Austria (AMA)
Jahr: 2018
URL: https://www.ama.at/getattachment/Fachliche-Informationen/Krisen-und-Ernaehrungsvorsorge/Sonderheft_Layout_neu1.pdf?lang=de-AT

Regionalentwicklung

Research for AGRI Committee -Urban and Peri-urban Agriculture in the EU
Autor_innen: Annette Piorr, Ingo Zasada, Alexandra Doernberg, Felix Zoll und Wiebke Ramme
Jahr: 2018
URL: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2018/617468/IPOL_STU(2018)617468_EN.pdf

lokales Wissen

Investigating Local Knowledge – New Directions, New Approaches
Autor_innen: Alan Bicker, Paul Sillitoe und Johan Pottier
Jahr: 2004
Ort: London
URL: https://doi.org/10.4324/9780429199387

Building on Gender, Agrobiodiversity and Local Knowledge – A Training Manual
Herausgeber: FAO
Jahr: 2006
URL: http://www.fao.org/3/y5956e/Y5956E00.htm

Farmers' Own Research: Organic Farmers' Experiments in Austria and Implications for Agricultural Innovation Systems
Autor_innen: Susanne Kummer, Friedrich Leitgeb, Christian Reinhard Vogl,
In: Sustainable Agriculture Research, 6 (1)
Seiten: 103-119
Jahr: 2017
ISSN: 1927-050X
URL: http://www.fao.org/3/y5956e/Y5956E00.htm

Keeping the Actors in the Organic System Learning: The Role of Organic Farmers’ Experiments
Autor_innen: Christian Reinhard, Susanne Kummer, Friedrich Leitgeb, Christoph Schunko und Magdalena Aigner
Jahr: 2015
In: Sustainable Agriculture Research, 4
Seiten: 140-148

Globale Verantwortung

The Global Institutional Landscape of Food and Agriculture: How to Achieve SDG2
Autor_innen: Francesco Rampa, Koen Dekeyser, Robyn Alders and Osman Dar
Jahr: 2019
URL: https://ecdpm.org/publications...

Achieving Zero Hunger: the critical role of investments in social protection and agriculture
Herausgeber: FAO, IFAD und WFP
Jahr: 2015
Ort: Rom
URL: http://www.fao.org/3/a-i4951e.pdf

COVID-19

COVID-19 risks to global food security
Autor_innen: David Laborde, Will Martin, Johan Swinnen und Rob Vos
Jahr: 2020
In: Science, 369 (6503)
Seiten: 500-502
ISSN: 0036-8075
DOI: 10.1126/science.abc4765
URL: https://science.sciencemag.org...